Puhe Ol Hollil -tapahtumassa 2015

Arvoisa juhlakansa hyvät naiset ja miehet.

Tervetuloa jo neljänsilletoista Ol Holleil. Tilaisuuden idea ja ajatus on pysynyt muuttumattomana mutta jokaisena vuotena täällä on oppinut uutta ja nähnyt jotain ihmeellistä. Pyyteettömät talkoolaiset ja ystävät ovat mahdollistaneet koota Mäkilän mittavan perusnäyttelyn lisäksi jälleen ennennäkemättömiä työesityksiä ja katoavan kansanperinteen elvytystä.

Vaikka maaseudun ahdinkoa on ennustettu vuosikymmeniä ja tälläkin hetkellä iso osa maamme pelloista on vielä kylvämättä, niin globaali totuus on jotain aivan muuta. Maailman viljelymaasta 33 prosenttia on laadultaan heikentynyttä, arvioi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO. Se on julistanut vuoden 2015 maaperän teemavuodeksi ja siksi pojatkin ovat ottaneet salaojakoneen ja paskakärryt tallista toimintaan. Viljelysmaata poistuu rakentamisen, eroosion ja saastumisen seurauksena ja vastaavasti ruoan tarvitsijoita on entistä enemmän. Lisäksi kehittyvän maailman ravintotottumusten muuttuminen kasveista lihaan vaatii enemmän viljaa tulevaisuudessa. Jos maailman lämpenemisestä hakee jotain hyvää, niin Suomen pitäisi olla niitä harvoja hyötyjiä kasvukauden parantumisessa seuraavan kahdensadan vuoden ajan.

Maatalous ei ole ainoa asia tässä maassa, joka on muutosten kourissa. Teollinen rakennemuutos etenee ja me Salon seutulaiset olemme saaneet tuntea sen kovimman kautta viime vuosien aikana. Nämä uutiset joita torstaina saatiin, vaikuttavat merkittävästi koko maakunnan menestykseen. Tärkeintä tässä tilanteessa on usko tulevaisuuteen ja nälkä etsiä ne menestyksen keinot. Pitkäjänteinen ja päättäväinen työ, mistä tämäkin talo on oiva esimerkki, mahdollistaa pärjäämisen tulevaisuudessakin.

Kimalaisen ei pitäisi lentää ja Someron ei pitäisi olla enää kunta. Näin kirjoitti Risto Anttonen teoksessaan Miksi kunta menestyy? Sitaatti: ”Kun katsoo Someron heikkouksia, niin ongelmakuntahan sen pitäisi olla! Maatalousvaltaisen kaupungin verotulot ja yhteisöverojen tuotot ovat hyvin alhaiset. Somero on muuttotappiokunta ja yli 65-vuotiaiden osuus maan korkeimpia. Mihin Someron menestys sitten perustuu? Kuntaorganisaatio on matala, byrokratiaa ja lautakuntia on vähän. Toinen menestystekijöistä on yhteisöllisyys. Somerolla toimitaan yhdessä, yhteistuumin."

Tätä yhdessä tekemisen meininkiä ja matalaa hallintoa tarvitsee koko Suomi ja EU. Meidän on otettava vastuu itsestämme ja läheisistämme eikä masentua huonoista uutisista.

Varsinaissuomalaisten laulun ensiesityksestä tuli kaksi viikkoa sitten kuluneeksi 100 vuotta. Helky laulu Auran rantain kaikui ensimmäisen kerran Varsinais-Suomen nuorisoseurain liiton kesäjuhlissa 27. kesäkuuta 1915 Prunkkalassa. Prunkkala on vuodesta 1917 ollut osa Auran kuntaa. Laulu syntyi Helsingin yliopiston Varsinaissuomalaisen osakunnan järjestämän runokilpailun tuloksena.

Täällä Suomen synnyinmuistot - täällä työn ja tiedon puistot – virttä vapauden soi – virttä vapauden soi. Ja tulee soimaan vielä vuosituhansia eteenkin päin.

Tervetuloa ja Ollaan hollil’