Puhe Ol'hollill 2013 -perinnetapahtumassa Mäkilän traktorimuseossa

Arvoisa Herra Ministeri hyvät naiset ja miehet

Kuntien velkaantuminen on lisääntynyt 2000-luvulla lähes miljardilla eurolla vuosittain. Kuntien rahoitustarve kasvaa entisestään, kun valtion menosäästöt leikkaavat valtionosuuksia ja väestön ikääntyminen heikentää huoltosuhdetta eli yksinkertaisesti tulevaisuudessa on entistä vähemmän veronmaksajia suhteessa lapsiin, opiskelijoihin, työttömiin ja eläkeläisiin.

Keskimääräinen valtakunnallinen painotettu kunnallisvero on nyt 19,38 ja velka asukasta kohden 2300 eur. Me Somerolla olemme olleet vuosia kaikilla talouden mittareilla maan parhaassa neljänneksessä. Viime vuoden tilinpäätös osoittaa vielä voittoa poistojenkin jälkeen mutta tänä vuonna meillekin se tulee olemaan vaikeaa. Menot kasvavat ja tulot eivät.

Olemme investoineet voimakkaasti viime vuosina ja tahti tulee jatkumaan tulevaisuudessakin. Edellisvuonna yli 6 miljoonaa euroa ja viime vuonna yli 8 miljoonaa, joista suurin osa uuteen uimahalliimme. Tänä vuonna alkaa 60-paikkaisen vanhusten avopalvelukeskuksen rakentaminen Lamminniemen alueelle ja ensi vuonna käynnistyy Kiiruun koulukeskuksen investointi. Näitä hankkeita on suunniteltu vuosia ja ne ovat pitkälle tulevaisuuteen.

Vaikka sijaintimme onkin keskellä ruuhka-suomea, emme ole pystyneet pysäyttämään asukasluvun laskua. Kuntien välillä on kova kilpailu asukkaista ja yrityksistä. Kunnat markkinoivat itseään erilaisilla mediakampanjoilla ja mainostoimistojen mielikuvilla. Kuitenkin parasta mainontaa on monipuoliset harrastus- ja vapaa-ajanpalvelut sekä aitojen tapahtumien luomat posiitiiviset kokemukset.

Mäkilän Traktori- ja talonpoikaismuseo on hyvä esimerkki yrityksestä, joka tuo vuosi toisensa jälkeen tuhansia asiakkaita Somerolle ympäri vuoden. Matkailijoiden tapahtumakuntaan ja sen välittömään lähiseutuun jättämiä taloudellisia heijastusvaikutuksia on tutkittu paljon ja niiden vaikutus on yllättävän suuri koko elinkeinotoimintaan. Tärkeimpänä hyötynä kunnalle on kuitenkin myönteisten kokemusten imagohyödyt, joita millään mainoseuroilla ei pystyttäisi tuottamaan. Me olemme itsepäisyydellämme ja itsenäisyydellämme pystyneet ylläpitämään palveluita, mitkä muuten olisivat karanneet suurempiin keskuksiin.

Kuntauudistusta ohjaava kuntarakennelaki tuli voimaan tämän kuun alusta. Mielestäni kuntapäättäjien ei ole syytä hätäillä kuntaliitosselvityksiä ellei aitoa tarvetta ja tahtoa ole. Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisratkaisut ovat avoinna pitkälle ensi vuoteen ja uusista sotealueista päättäminen siirtyy todennäköisesti 2015 käytävien eduskuntavaalien jälkeiselle hallitukselle.

Arvoisat kuulijat

Someron kaupungin puolesta haluan toivottaa Teidät kaikki tervetulleeksi kuntaamme läheltä ja kaukaa. Meillä Somerolla on vahva yhteinen usko, että pienikin kunta voi olla tehokas ja tuottaa kaikki tarvittavat palvelut, joko itse tai yhdessä toisten kuntien kanssa.

Tämän yhdessä tekemisen hengen soisin levittäytyä koko yhteiskuntaan, kuten tämänkin tilaisuuden onnistuminen on tukeutunut. Hyvää loppukesää kaikille ja Ollaan Hollil.