Keskustan Varsinais-Suomen piirin kevätkokouksen 2013 avauspuhe

Viime vuosi oli kotiin tulon aikaa!

Vuoden 2012 järjestöllinen kovin rutistus oli tietenkin toteutetut kunnallisvaalit. Koko vaalien tärkeintä työtä eli ehdokashankintaa teimme yli vuoden ja tuloksissa oli merkittäviä kuntakohtaisia eroja. Yleisarvosanaksi voimme antaa tekemällemme työlle ja saavuttamallemme tulokselle hyvän. Myös puolueen kattokampanja sai kiitosta niin ehdokkailta kuin äänestäjiltä. Yleisilmeen räsymatto ja ”On kotiin tulon aika”- slogani saivat enemmistön hyväksynnän. Poliittiset tavoitteet olivat selkeitä ja pystyimme haastamaan hallituksen ja Soinin vaihtoehdot.

Käydyt presidentinvaalit ja kunnallisvaalit näyttivät jälleen toteen kuinka korkealle aktiivisella jalkatyöllä on mahdollisuus nousta. Voimme olla tyytyväisiä tuloksiin, kun tiedämme miten pienellä budjetilla jouduimme viime vuonna vaalityötä tekemään. Eduskuntavaaleissa 2011 keskustan varsinais-suomen kannatus oli 11,6%. Presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella koko kansan Paavo sai meiltä 12,6 % ja nyt kunnallisvaaleissa saavutimme 15,7 % kannatuksen.

On reilusti todettava, että nämä kaikkien kolmien edellisten vaalien tulokset ovat alempia kun verrataan niitä edellisiin vastaaviin vaaleihin mutta tämäkin tuloskäppyrä todistaa keskustan vahvuuden ja sen, että olemme pienellä parannuksella kiinni kärkipaikassa.

Varsinais-suomen tilannetta ei suoraan voi johtaa valtakunnan tuloksista mutta selvä kaava on toistunut jo pitkään. Koko suomen kannatukseen verrattavissa olemme 20 - 25 % matalammalla tasolla. Alkuviikolla Ylen julkistama 18,3 % kannatus kun näillä opeilla muutetaan varsinaissuomalaiseksi saamme tulokseksi noin 14%. Suunta on oikea ja tuleviin koitoksiin jää mukavasti kirittävää.

Kataisen hallitus on tehnyt myös paljon auttaessaan oppositiota nousemaan. Koko mennyt ja kuluva vuosi on puhuttu kuntauudistuksesta ja soteselvityksistä mutta jokaisen päätöksen jälkeen tulee vain lisää avoimia kysymyksiä. Kuntien virkamiehet ja luottamushenkilöt ovat väsymykseen saakka vastanneet selvityksiin, osallistuneet kuulemistilaisuuksiin ja neuvotelleet naapureiden kanssa. Jo toteutuneetkin yhteistoiminta-alueet eivät ole varmoja jatkostaan. Kehysriihen jälkimainigit ovat olleet oiva esimerkki siitä miten ministerit itsekään eivät ole olleet perillä päätöksistä.

Tänä vuonna ei ole valtakunnallisia vaaleja ja meidän on panostettava viestintään, koulutukseen ja järjestötyöhön suurella tarmokkuudella. Nyt on aika vuorovaikutukselle, keskinäiselle yhteyden- ja hauskanpidolle sekä vakavammalle arvokeskustelulle. Puolue varapuheenjohtajiensa johdolla valmistelee tiekarttaa puolueen menestykselle ja meidän  tehtävä on virittää paikallisyhdistykset parhaimmalleen kuntalaisten palvelujen turvaamiseksi, ensi vuoden Euroopan parlamentin vaaleihin ja eduskuntavaalit hoidamme heti valtakunnan sitä tarvitessa.

Tervetuloa.