Arvoisat lapset, naiset, miehet ja pukki muorineen!

Tänään avaamme jo ties monennenko kerran Someron joulua ja Joensuuntien Joulukatua. Tämä perinne on monille lähtölaukaus valojen virittämisessä, Joululaulujen soittamisessa ja näyteikkunoiden tuunaamisessa Joulumoodiin. Vuosi vuodelta kartsamme on tullut viihtyisämmäksi ja koristellummaksi, vaikka torin Joulukuusen valot joutuivatkin terroristin attentaatin kohteeksi.

Joensuuntie on ollut viime vuoden aktiivisessa keskustelussa, miten sen liikenneturvallisuutta voisi parantaa ja vaaratilanteita vähentää.

Ehdotuksia on ollut mm nopeuden laskeminen, töyssyt ja kavennukset, liikennevalot ja muuttaminen kokonaan tai osin jalankulkijoiden bulevardiksi.

Mutta kuka muistaa keskustelut vuodelta 2005, vajaan viidentoista vuoden takaa, kun todella pitkään oli puitu Someron keskusraitin kohentamista? Loppujen lopuksi Kaupunginvaltuusto päätti, että remontti tehdään n 2 miljoonan euron kustannusarviolla, joka parilla sadalla tuhannella alittuikin. Vastakkain olivat mielipiteet liikenneturvallisuudesta ja kaupungin vetovoimasta ja toisaalta kaupungin velan kasvamisesta ja terveyskeskuksen ylipaikoista sekä huonokuntoisesta vanhainkodista.

Jälkeenpäin on helppo todeta, että olemme saaneet kaikki em kohteet kuntoon, mutta sama keskustelu käydään mm yleisurheilukentän perusparannuksesta parasta aikaan.

Joulukorttien lähettäminen sukulaisille ja tuttaville on lämminhenkinen ja kaunis jouluperinne. Joulukortilla voi viestiä muistamisesta ja kertoa, ettei toinen ole unohtunut, vaikka tapaamiset olisivatkin harvinaisuuksia. Suomessa lähetetäänkin joulukortteja vuosittain jopa 50 miljoonaa kappaletta. Mutta miten pärjäämme postilakon puristuksessa? Laitammeko Twitteriin twiitin vain häsdäg joulupukki vai instagramiin kuvan takapihan kausivaloista.

Voisiko tänä vuonna olla tekstiviestin asemesta aikaa vanhanaikaisesti soittaa ystäville ja sukulaisille. Voisimmeko osoittaa toisille hyvää tahtoa, auttavaisuutta sekä muistaa ja välittää.

Omasta ja Someron kaupungin puolesta mitä parhainta Joulun odotusta!