Pore tulee – Oletko valmis?

Meillä Muinais-Suomessa on meneillään poikkeuksellisen vahva valmistavan teknologiateollisuuden rakennemuutos. Tilauskanta on arvokkaampi ja pidempi kuin koskaan aiemmin. Työllisyyden käänne on tapahtunut ja työttömyys on ollut laskussa jo kuuden kvartaalin verran. Maan hallituksen tavoitteeseen työllisyysasteesta (72%) voimme tällä vauhdilla saavuttaa jo tämän vuoden lopulla.

Talouskasvun esteiden poistamista ja syntyvien pullonkaulojen ratkomista varten on Varsinais-Suomen liitossa perustettu Positiivisen rakennemuutoksen (PORE) työryhmä. Työryhmä kokoaa yhteen alueellisten virkamiesvalmistelijoiden ja poliittisten päätöksentekijöiden lisäksi yritysten, oppilaitosten, kuntien ja kolmannen sektorin edustajia. Työryhmässä selvitetään yhteistyössä yli sektorirajojen tuhansien ihmisten rekrytointeihin liittyviä haasteita. Suurimmat haasteet liittyvät työvoiman saamiseen, osaamisen ja koulutuksen vahvistamiseen, liikennejärjestelyihin ja pendelöintiin sekä asumiseen.

Meri- ja autoteollisuuden tuotanto kasvaa voimakkaasti ja lääketeollisuus sekä rakentaminen ovat nousussa. Alueella tarvitaan arviolta 15 000–30 000 uutta työntekijää lähivuosien aikana. Saksalainen raha on uskonut maakuntaamme kaikkein eniten.

Mayerin Turun telakan tilauskanta ylettyy vuoteen 2024. Tehtaalla on yhdessä alihankkijoidensa kanssa lähes 6000 työntekijää ja tämä määrä saattaa lähivuosina kolminkertaistua.

Valmet Automotiven autotehdas Uudessakaupungissa hakee 2500 työntekijänsä lisäksi tuhat uutta työntekijää tänä vuonna. Rolls-Royce päätti sijoittaa uuden etäohjattujen ja autonomisten alusten tutkimus- ja kehityskeskuksen Turkuun. Mukana tulevat sadat työpaikat ja yli 230 miljoonan euron investoinnit.

Kaivosteollisuuden laitteita valmistava Sandvik Mining and Construction Finland hakee tänä vuonna 500 uutta työntekijää. Lääkeyritys Bayer on tehnyt tasaisen vahvaa tulosta ja pysyttelee alueen yhteisöveronmaksajien kärjessä. Korealainen teknologiajätti LG Electronics on avannut Turkuun tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen.

Tähän pöhinään on Someronkin päästävä mukaan. Alihankintaketjujen heijastusvaikutukset, liikennehankkeiden investoinnit ja ammatilliseen koulutukseen esitetyt pilottirahat sekä tekniikan korkeakoulutuksen varsinaissuomalaisen toimintamallin kehittäminen ovat toimenpiteitä, jotka auttavat meitä pitämään taloutemme tasapainossa ja varmistamaan hyvät palvelut jatkossakin kotikunnastamme.

Mutta ei nimi työryhmää pahenna ellei työryhmä nimeä. Jos meillä kotona tulee kuppiin pore, on se auttamattomasti rikki. Urbaanin sanankirjan mukaan Pore on amfetamiini, josta on tullut maamme toiseksi suosituin huume kannabiksen jälkeen. Kalevalakoru Pore on suunnittelijansa Mari Saaren mukaan koru naurun, sormia syyhyttävän odotuksen ja poreilevan ilon hetkiin. Pore on myös Veikkauksen virtuaaliympäristössä tapahtuva numeroveikkaus. Arvonta tapahtuu 1-9 kertaa tunnissa ja arvontojen väli on vähintään seitsemän minuuttia. Kivennäisveden kuplat eli poreet, sekä poreet kiehuvassa vedessä ovat kaikille tuttuja mutta sanonta, että ”jokisuulla on poretta” tai ”lahti on rannoiltaan poreissa” , kun tarkoitetaan, että rannalle jään reunaa on muodostunut sula kohta on ainakin Pitkäjärvellä ollut vähemmän käytössä.