Puhe Keskustan Varsinais-Suomen piirin syyskokouksessa 2018

Arvoisa rouva ministeri, kunnioitettu puolueemme varapuheenjohtaja, hyvä piirikokousväki.

Todennäköisesti avaan piirin puheenjohtajana viimeistä kertaa yleisen kokouksen ja aion muutamalla lauseella peilata kuluneita seitsemää vuotta. Tulin valituksi 2011 syyskokouksessa Raisiossa ja meillä oli takana raskas tappio kevään eduskuntavaaleissa ja yhden paikan menettäminen. Puolueen kannatus 11,6% ja n 30 113 ääntä oli koko sodan jälkeisen ajan heikoin tulos Varsinais-Suomessa. Piirin talous oli vahvalla pohjalla, mutta puoluetuen lähes kolmanneksen väheneminen aiheutti säästöjen kiihtyvän hupenemisen.

Vuoden 2012 tammi-helmikuussa käytiin presidentinvaalit. Turun yliopiston tiloissa pidimme arvokkaan vaalijuhlan ja sen myötä Paavo oli selvä kolmonen ja mm Soini ja Lipponen jäivät kauas taakse. Puoluekokoukseen lähdettiin junalla Rovaniemelle mutta puheenjohtajataistossa Timo Kaunisto ei pärjännyt Juha Sipilälle mutta varapj kilvassa Annika näytti kaapin paikan. Piirin kunnallisvaalijuhlassa Tarvashovissa oli mukana uusi pj Sipilä ja europarlamentaarikko Hannu Takkula. Molemmilla vaaleilla oli suuri merkitys Keskustan kannatuksen palauttamiseksi tyydyttävälle tasolle. Syksyllä puoluevaltuuston kokouksessa oli Pekka Myllymäki ehdolla ensimmäistä kertaa valittavaan pysyvään puheenjohtajistoon.

Vaalittomaan vuoteen 2013 sattui mm maakunnallisten luottamusmiespaikkojen jako, jäsenkysely soittokierroksena sekä toiminnanjohtajarekrytointi, joka huipentui 11.7.2013, kun Hanna Vuola valittiin tehtäväänsä Risto Ervelän eläköityessä syyskuun alussa. Vaalirahasotkun jälkimainingeissa Vuosikirjan ja Varsinaissuomalainen-lehden ilmoitustuotot romahtivat.

Alkuvuoden 2014 toimintaa leimasivat Europarlamenttivaalit, joissa oli Timo Kaunisto ehdokkaana sekä seurakuntavaalit, mutta suurin voimainponnistus oli puoluekokouksen järjestäminen Turussa. Tapahtuma työllisti pari sataa vapaaehtoista. Annika valittiin varapuheenjohtajaksi kolmanneksi kaksivuotiskaudeksi.

Eduskuntavaaleissa 2015 päästiin jälleen pääministeripuolueen asemaan. Kannatus Varsinais-Suomessa oli 16,2 ja maakunnan kolmas sija kok ja ps jälkeen. Myös edustajamäärissä palattiin kolmeen Annikan saatua yli 10 000 ääntä. Keskustanuoret viettivät 70-vuotisjuhlaliittokokoustaan perustamispaikkakunnallaan Salossa.

Vuonna 2016 tapahtumat painottuivat Keskustan 110-vuotistapahtumasarjaan ja mm Kuninkuusraveihin, Okra-näyttelyyn ja Pyörät Pyörimään-tapahtumaan. Puoluekokouksessa Seinäjoella ehdolla varapuheenjohtajaksi oli Annina Ruottu. Satu Simelius oli Hannan vuorotteluvapaan sijaisena koko vuoden ja syksyllä hänet valittiin puoluevaltuuston varapuheenjohtajaksi.

Kunnallisvaalit työllistivät viimevuotta niin ehdokas- kuin luottamusmieskoulutustenkin saralla. Maakunnalliset paikat jaettiin suhteellisen helposti, koska maakuntavaalit olivat jo ovella. Mari Tuuna valittiin järjestösihteeriksi Leena Mularin jäädessä eläkkeelle.

Kuluva vuosi on Keskustan Varsinais-Suomen piirin 100-vuotisjuhlavuosi. Tietokirjailija ja puolueen talkoomies Lauri Palmunen kirjoitti upean historiateoksen ”Karvetin herttuakunta” piirin sadasta vuodesta. Pääjuhla pidettiin perustamispaikalla eli Turun VPK:n talolla 4.3. ja paikalla oli mm puheenjohtaja/pääministeri Sipilä.

Tuleva puheenjohtajisto pääsee eturivin paikalle lobbaamaan ja kampanjoimaan koko piirin vaikutusvallan puolesta. Tärkeää on osallistua risteilyille, kirkkopyhiin, erilaisiin juhliin, messuille ja markkinoille sekä tietenkin valmistelemaan tulevaa maku-sotehallintoa. Tää on ollu hianoo!!!